top of page

Micro-acties voor een duurzame loopbaan

Bijgewerkt op: 22 apr.

Micro acties zijn een essentieel onderdeel van elke duurzame loopbaan omdat ze onderdeel uitmaken van het 'fail fast' concept. Fail fast is een filosofie waarbij je snel in actie treedt om zo gericht feedback te verzamelen en bij te sturen. Hierdoor voel je gericht in wat er niet en wel werkt en kan je optimaal ontwikkelen.


Micro-acties in de praktijk

Ik schrijf deze post vanuit Samm's Farm Coffee in Canggu Bali. De stad broeit van de jonge, hippe ondernemers en frisse ideeën. Rond me zitten mensen van alle nationaliteiten en leeftijden, die hier voor tienduizend verschillende redenen zijn. Ik ben hier gedurende een aantal weken met onze collega-marketeers om inspiratie op te doen.


Het lijkt niet zo lang geleden dat ik niet wist wat digital nomad inhield, maar toen ik het concept voor het eerst hoorde, wist ik dat ik dit moest uitproberen. Dus net zoals vele van mijn collega-coaches, doe ik dat dan gewoon. Ik ben helemaal niet de eerste van ons team die dit jaar even in het buitenland ging werken.... en ik veronderstel dat ik niet de laatste zal zijn.


Weet je, als coaches begeleiden we zoveel (lees: teveel) klanten die jaren van zoiets dromen. Je hoort ze dan uitgebreid vertellen van hoe fijn hun leven zou kunnen zijn indien ze vanuit een ander, tropisch land zouden werken. Sessie na sessie, jaar na jaar hoor je hen vertellen over die, schijnbaar onbereikbare droom, die hen lonkt...


Onze filosofie is 'f@#k that shizzle, laten we zien wat de fuss is all about'. Weten we meteen als het gras groener is aan de overkant...


avocado toast in een bar met een smoothie en laptop op de achtergrond

Het gras is meestal niet groener aan de overkant ;-)

De fail fast levensstijl komt met een aantal voordelen.


  1. Je leert steeds sneller je gevoel te volgen en bij te sturen op een manier die authentiek bij je past.

  2. Je leert dat het gras meestal niet groener aan de overkant is en heel wat groener, dan je dacht, aan jouw kant, mits wat regelmatig bewateren.

  3. Je wordt steeds weerbaarder, want je leert dat falen een onderdeel is van jouw groeicurve.

  4. Je algemeen gevoel van welbehagen en geluk ontwikkelt zich positief, want het gras is echt wel groener in een wereld waar falen een handige tool is.


Het klopt dat het in het begin soms wel wat oncomfortabel kan voelen. Dat is altijd zo met een symbolisch nieuw paar schoenen. Je moet uit je comfortzone durven stappen. Soms valt het eens tegen.


Tips voor micro-acties

Hoe begin je nu aan het integreren van micro-acties?


  • Voor je opstaat in de ochtend, kan het goed zijn om met een intentie te werken. Wat ga ik vandaag anders doen? Bijvoorbeeld: Ik ga de dag starten met een positieve mail naar een collega waarin ik een compliment geef. Een ideale booster om de dag goed in te zetten.

  • Een andere leuke oefening is net voor het slapengaan in te voelen wat er die dag goed bij je paste en waar je graag meer van wil aantrekken. Hier kan je dan ook een kleine actie op stoelen. Bijvoorbeeld: Ik merk dat het een goed idee is om mails waaraan emotie aan is gekoppeld, altijd even te laten rusten.

  • Micro acties kunnen ook onderdeel van een grote visie en/of strategie zijn. Hierbij weet je duidelijk waar je heen wilt en maken micro acties een onderdeel uit van 'proberen en bijsturen'. Hierbij kan het voorbeeld tellen waarin je even als digital nomad ontsnapt in het kader van jouw ondernemerschap te versterken.

  • Je kan micro-acties ook integreren door op gerichte tijdstippen tijd en ruimte hiervoor te maken. Veel van onze klanten doen dit door elk jaar iets nieuws te proberen. Een voorbeeld hiervan is dat je niet meteen een nieuwe job hoeft te zoeken, maar eens speelt met een tijdelijk project op je werk.


Micro-acties tot slot

Micro-acties zijn een geweldige manier om te groeien, op voorwaarde dat je zacht voor jezelf bent. Reken jezelf niet op dezelfde manier af wanneer je aan het groeien bent, dan wanneer je heel sterk in iets bent. Micro-acties zijn hersenspinsels, probeersels, toffe creaties en soms niet meer dan een frisse ademtocht. Behandel ze dan ook als dusdanig. Micro-acties zijn een geweldige manier om je innerlijke perfectionist ietsje kleiner te maken en je innerlijk avontuurlijk kind wat meer op de voorgrond te plaatsen.


Hakuna Matata


Ben jij op zoek naar een sparringpartner voor jouw loopbaan? We helpen je graag verder!


logo CoachingLife pure loopbaanbegeleiding


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page