top of page

Hoe kan ik het beste mijn salaris onderhandelen?

Bijgewerkt op: 22 apr.

Salarisonderhandelingen zijn een kunst en een kunst die weinigen gegeven zijn. Niet enkel omdat het bepaalde vaardigheden vereist, maar voornamelijk omdat het over jezelf gaat. En we weten allemaal hoe moeilijk het is om jezelf te verkopen.


Het is daarom geen overbodige luxe om iemand onder de arm te nemen wanneer je een salarisonderhandeling aangaat (bij de start van een overeenkomst of bij je jaarlijkse evaluatie). Onthoud dat het bedrag dat je betaalt voor deze dienst, snel weer teruggewonnen is met je salarisbriefje op het einde van de maand.


Evenwel voor degenen onder jullie die graag zelf onderhandelen, hier alvast wat leuke tips:


Je hebt een neen, een ja kan je altijd krijgen

Veel mensen zijn bang dat als ze om meer vragen, ze een aanbod dat ze eigenlijk niet willen, zullen verliezen. Maar het idee dat een aanbod helemaal van tafel gaat alleen omdat je om betere voorwaarden vraagt, is echt niet waar.


Maak altijd duidelijk dat je graag wilt samenwerken, maar wel onder de best mogelijke voorwaarden. Suggereer een verbeterd aanbod dat jou beter ondersteunt en waarmee je meer waarde kunt leveren. Onthoud dat je altijd terug kunt vallen op het oorspronkelijke aanbod. Je hebt niets te verliezen door te vragen - het ergste dat kan gebeuren is dat ze 'nee' zeggen, en als ze niet openstaan voor onderhandeling, is het misschien niet de juiste plek voor jou.


Je salaris onderhandelen gaat om een totaalpakket

Een salarispakket bestaat uit meer dan alleen geld; het omvat vaak wel tien verschillende onderdelen. Daarom is het slim om creatief te zijn in de onderhandelingen. Als een werkgever niet meer salaris kan bieden, overweeg dan om een clausule voor een salarisverhoging van 10% na 6 maanden of 5% na 6 en nog eens 5% na 12 maanden voor te stellen. Je kunt ook onderhandelen over extra opleidingen binnen het eerste jaar als het salaris beperkt is. Leg de werkgever uit hoe dit ook voor hen voordelig kan zijn. Wees flexibel en richt je op onderdelen van het pakket die echte waarde toevoegen.

Smeed het ijzer wanneer het heet is

Begin niet pas met onderhandelen nadat je een jaar gewerkt hebt in de veronderstelling dat je jezelf dan hebt bewezen. Dit is vergelijkbaar met het geven van iets waardevols in de hoop op een serieuze toezegging. Het beste moment om te onderhandelen is wanneer je in de positie bent om aangenomen te worden, omdat een werkgever dan vaak het meest bereid is om te praten over voorwaarden. Pak dus dit moment om de best mogelijke afspraken te maken.


Wat vindt jij belangrijk?

Voel ook altijd in wat jij het belangrijkste vindt. Wil je graag opleiding omdat je snel wil doorgroeien? Wil je graag work-life balans omdat jouw gezin op de eerste plek komt? Wil je graag veel vakantie omdat je elk jaar een maand wil backpacken? Wil je graag een fast-track doorgroeitraject omdat je de top wil bereiken? Laat dit opnemen in jouw overeenkomst en stel vast wat jouw prioriteiten zijn.


Onthoud,

Onderhandelen is een kunst.

Onderhandelen is altijd zijn geld waard.

Onderhandelen is het leukste ter wereld als je weet hoe het moet.


Hieronder vind je alvast een template om het gesprek mee op te starten:


Geachte [Naam],


Hartelijk dank voor het vertrouwen dat u in mij stelt. Na een nadere kennismaking met uw organisatie ben ik ervan overtuigd dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan de functie die u aanbiedt. Na bestudering van uw initiële salarisvoorstel, zou ik enkele aanpassingen willen voorstellen:

  • Het aangeboden basissalaris van X euro komt overeen met mijn huidige salaris. Gezien de extra verantwoordelijkheden die bij deze functie komen kijken, stel ik voor om te starten met een salaris van X+5%. Bij een succesvolle samenwerking zou ik een verdere verhoging van X+5% na 6 maanden op prijs stellen. Dit kan contractueel worden vastgelegd om duidelijke doelen te stellen voor beide partijen.

  • Ik ambieer tevens binnen twee jaar door te groeien naar een leidinggevende positie, wat aansluit bij mijn interesses en vaardigheden. Daarom zou het toevoegen van een specifieke opleiding [naam opleiding] ter waarde van X euro aan het pakket een significante meerwaarde bieden. Ik sta open voor het starten van deze opleiding na een positieve eerste evaluatie.

  • Indien mogelijk, zou ik het eerste jaar graag een werkregeling van 4,5/5 willen hanteren om mijn opleiding [naam opleiding] af te ronden, wat ook ten goede zal komen aan mijn functioneren binnen uw organisatie. Verder zou ik graag twee dagen per week thuiswerken om met maximale focus aan projecten te kunnen werken.


Ik stel voor om deze aanpassingen in de komende week verder te bespreken. Ik kijk uit naar de mogelijkheid om onze samenwerking te starten.


Met vriendelijke groet,

[Jouw Naam]

gevouwen handen bij een laptop
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page