top of page

Het Verband tussen Talent en Frustratie op je Werk

In 99% van de gevallen zijn het niet jouw eigen talenten die je frustreren, maar wel die van jouw collega's. "Huh, echt? Hoe zit dat nu eigenlijk?" Vanuit onze eigen talentencombinatie beschouwen we bepaalde zaken als vanzelfsprekend. We gedragen ons op een bepaalde manier (omdat die het meeste naturel aanvoelt en ons energie oplevert) en denken hier meestal niet meer over na. Bijvoorbeeld: Glenn is van nature snel enthousiast en positief, en probeert zijn collega's echt mee te 'trekken' in de richting die hij uit wil. Hij kan dan tegelijk heel inspirerend en overtuigend zijn waardoor het hem vaak lukt om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Ergernissen of frustraties ontstaan wanneer wij van anderen (onbewust) gaan verwachten dat ze dezelfde talenten delen (wat in realiteit zelden het geval is). Sara heeft talent Ontrafelaar. Ze vindt het belangrijk om doordacht te handelen en iets helemaal te begrijpen alvorens ze tot actie overgaat. Ze voelt zich overrompeld door het enthousiasme en de overtuigingskracht van Glenn, en heeft het gevoel dat ze van Glenn geen tijd krijgt om hier rustig over na te denken. Glenn op zijn beurt vindt al die vragen van Sara een vorm van kritiek, en heeft hierdoor de indruk dat ze zijn plan maar niks vind.

Zowel achter de rustige en rationele afwegingen van Sara, als de enthousiasme overtuigingskracht van Glenn zitten heel mooie talenten die veel waard zijn in een team. En toch kunnen ze frustraties uitlokken bij de ander.Belangrijke tips om hier mee om te gaan:

  1. "Ken jouw handleiding, ken je talenten en leg ze uit aan de ander." Vertel waarom je iets belangrijk vind. T'is niet omdat iets voor jou zo vanzelfsprekend is, dat dat je collega dat ook snapt.

  2. Probeer open te staan voor andere talenten dan de jouwe, om actief te bevragen wanneer je iets (nog) niet begrijpt, om samen na te denken hoe jullie verschillende talenten elkaar kunnen versterken.

  3. En ja, soms gewoon wat water bij de wijn doen helpt ook. (Een beetje water, niet te veel natuurlijk ;)!)

Je hoort het: communicatie is key. Ook als het over talent gaat. Welk gedrag van anderen frustreert jou op je werk? Zit daar talent achter volgens jou? Laat het even weten per wederkerende mail eline@groei-loopbaanbegeleiding.be


Eline Van Houdt houdt van talenten en dat merk je wanneer je bij haar in traject komt. Bij haar kom je in een warm bad van gedragen authenticiteit en onderbouwde ervaring. Je kan meer over haar lezen op haar mooie site https://www.groei-loopbaanbegeleiding.be/8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page