top of page

Ontdek jouw energiegevers en -vreters voor meer vreugde in jouw loopbaan

Bijgewerkt op: 22 apr.

Neem even de tijd om na te denken over je huidige of toekomstige loopbaan. Pak er even een blad papier bij en maak daar twee kolommen op: energiegevers en -vreters.


  • Onder 'Energiegevers' schrijf je de taken, activiteiten of aspecten van je werk die je energie geven, je enthousiasmeren en je een gevoel van voldoening geven.

  • Onder 'Energievreters' noteer je de taken, activiteiten of aspecten die juist energie van je wegnemen, je stress bezorgen of je demotiveren.


Reflecteer diep op zowel concrete taken als bredere aspecten, zoals de sfeer onder de collega’s, bedrijfscultuur en work-life balans. Neem alles in overweging wat in je opkomt.


Tip: Overloop deze lijst ook eens met een partner of dichte vriend(in) omdat zij jou vaak heel goed kennen en precies weten wat er in jouw lijst thuishoort). Deze oefening zal je helpen bij het identificeren van belangrijke elementen die kunnen leiden tot meer persoonlijk werkgeluk.


Waarom zijn energiegevers en -vreters relevant?

Er zijn verschillende redenen waarom deze oefening belangrijk kan zijn in een traject. Sinds de Lock downs hoor ik, als loopbaancoach, steeds vaker dat een : “flexibele werkomgeving” een energiegever is. De werkomgeving biedt de mogelijkheid om van thuis te werken en hierdoor is er een betere balans tussen werk en privé. Dit is een energiegever die de laatste jaren collectief op de voorgrond treedt en die impact heeft bij het kiezen voor een bepaalde werkgever.


Een energiegever kan bijvoorbeeld ook “betekenisvol werk” zijn. Recent begeleidde ik iemand met een sterke drang om te werken voor een organisatie die bijdraagt aan een groter geheel. Zijn sterkste drijfveer/ energiegever was duidelijk: "betekenisvol of zinvol werk.” Voor deze persoon ging het niet alleen over de specifieke taken op het werk zelf maar vooral over het gevoel bij te dragen aan iets dat groter is dan jezelf, iets dat impact heeft op anderen of als de samenleving als geheel. Kort na de loopbaanbegeleiding is deze cliënt gestart met een opleiding om te gaan werken voor een NGO. Dit is een concreet voorbeeld waar energiegevers worden ingezet als middel om

sterke loopbaankeuzes te maken.


Wat zijn nog leuke methodieken in een loopbaantraject om dit aan te vullen?

Hieronder nog enkele van de vele methodieken die ik graag inzet als ik voel dat het relevant is voor het verhaal en de “loopbaanvraag”

● Een persoonlijkheidstest (16Personalities)

● Ontdekken van persoonlijke passies en drijfveren

● Definiëren van de gewenste bedrijfscultuur

● Individuele competenties en groeipunten

● Inzicht krijgen in de rol binnen een team en de dynamiek ervan


Het voordeel van deze methodieken is dat ze jou een goed inzicht geven in wie je bent en waar je voor staat. Zo vindt je in een mum de nieuwe uitdaging die helemaal bij jou past!


vrouw met gekruiste handen over de borstkas

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page