top of page

Werkgeluk: gelukkiger op het werk

Bijgewerkt op: 22 apr.

Gelukkiger op het werk... het is niet iedereen gegeven. Soms lijkt het zelfs alsof iedereen ongelukkig op de werkvloer rondloopt. Als loopbaancentrum krijgen wij dagelijks aanvragen om van werk te veranderen, maar is dit altijd de ideale oplossing om meer geluk en voldoening te vinden?


Jij bepaalt jouw geluk

Ons geluk wordt deels bepaald door de omgeving waar we ons in bevinden. Evenzeer wordt het bepaald door hoe wij relateren ten overstaan de situatie waarin we ons bevinden. Zie het als een fiftyfifty scenario. We hebben dus best veel kaarten in onze handen om ons geluk op het werk te bepalen. Waar 1 werknemer diep ongelukkig kan zijn in een job, kan zijn collega de tijd van zijn leven beleven met exact dezelfde functiebeschrijving. Mindset en acties bepalen hierin een groot deel van ons succes.


Wat zijn een aantal zaken die ons werkgeluk bepalen?


  1. Het allerbelangrijkste is jouw intentie om voor geluk te kiezen. Wanneer je geluk voorop zet in je loopbaan als primaire waarde en jouw keuze in functie hiervan bepaalt, zal je reeds binnen een aantal weken verschil opmerken. Een voorbeeld hiervan; Stel je voor dat jouw manager systematisch vraagt om overtijd te doen en dat jou diep ongelukkig maakt. Wanneer je kiest voor geluk, zal je in eerste instantie het gesprek met jouw manager aangaan en delen dat dit niet strookt met wat voor jou telt. Je zal samen kijken welke oplossingen mogelijk zijn en wat er haalbaar is voor beide partijen.

  2. Wanneer je kiest voor werkgeluk dan maak je keuzes in functie van jouw missie, visie en waarden . Je gaat dan bijvoorbeeld nooit kiezen voor een goedbetaalde job wanneer die jou te ver van jouw gezin zou brengen. Je blijft dan zoeken naar een goedbetaalde job die wel met jouw waarden van gezinsgeluk te combineren is. In andere woorden, je maakt geen compromissen op jouw kernwaarden.

  3. Connectie is nog een belangrijke factor in werkgeluk. Zonder connectie is het moeilijk om ons goed te voelen, ongeacht hoe fantastisch onze job. Het is mijn motto dat het altijd goed is om connectie (de band met jouw manager en de organisatie) goed in te voelen alvorens je voor een job kiest. Wanneer je goede connectie ervaart, komt de rest heel spoedig. Ook kan je connectie versterken wanneer je daar aandacht aan besteedt. Er zijn heel veel kleine zaken die je kan proberen om meer connectie te ervaren. Wees niet bang om op een collega af te stappen die je niet kent en te vragen als hij ook zin heeft in een verse kop koffie. Vriendelijkheid is vaak de beste openingszin.

  4. Focus op micro wins die jou een goed gevoel geven. Zie het een beetje als jouw hersenen trainen voor geluk. Wanneer je elke avond in de autorit naar huis even overloopt wat je vandaag tof vond, dan krijgen jouw grijze cellen meteen een roze glow. Micro wins zitten ook vaak verscholen in de manier waarop je iets aanpakt. Dezelfde lunch kan helemaal anders smaken, afhankelijk als je die achter je laptop opeet, op een bankje in het park, samen met een leuke collega of terwijl je een leuk boek leest.


Werkgeluk is een werkpunt

Bovenstaande puntjes zijn maar een klein stukje van wat er allemaal mogelijk is. Er zijn zoveel aspecten aan werkgeluk verhogen, dat je je er jaren in kan verdiepen. Zie het een beetje als leren fietsen. Op een dag kan je al veel leren, maar je kan er best een jaar over doen om de Mont Ventoux te beklimmen.... laat staan hoe lang het je zou duren om de tour de France te rijden. Op werkgeluk zit er heel veel rek en je kan je niet voorstellen hoeveel er mogelijk is.


Onthoud ook hoe eenvoudig je loopbaan kan zijn indien je gelukkig bent. Ineens moet er zoveel minder. Ineens ziet de wereld er zoveel beter uit. Wanneer je gelukkig bent, dan is het eenvoudiger om promoties te behalen en nieuwe opportuniteiten aan te trekke, want het vloeit veel meer organisch en duurzaam.


Werkgeluk is dus een kwaliteit waarin het zinvol is om te investeren. Het zal je vaak meer opleveren dan eender welke andere competentie. Uiteindelijk is het altijd 'gevoel' dat telt.


Ben jij op zoek naar een sparringpartner voor continue groei? We helpen je graag verder!


logo CoachingLife pure loopbaanbegeleiding


14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page