Het stellen van realistische doelen is cruciaal voor zowel je persoonlijke als professionele groei. Maar velen van ons stellen vaag geformuleerde of misschien wel over-ambitieuze doelen. Wat tot frustratie en teleurstelling leidt. We gaan in deze blog kijken hoe jij SMART-doelen kan stellen en hoe je ze kan afstemmen op je persoonlijke waarden en langetermijnsvisie.
Wat zijn SMART-doelen?
SMART is een acroniem: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Door deze criteria toe te passen, worden je doelen helder en haalbaar. Hier is hoe je elk aspect kunt benaderen:
Specifiek: zorg ervoor dat je doel duidelijk en specifiek is. Vage doelen leveren vage resultaten op.
Meetbaar: bepaal hoe je het succes van je doel gaat meten. Wat is het bewijs van je succes?
Acceptabel: zorg ervoor dat je doel acceptabel en haalbaar is voor jou of je team.
Realistisch: je doel moet uitdagend zijn, maar ook binnen de grenzen van je mogelijkheden liggen.
Tijdgebonden: stel een duidelijke deadline voor wanneer je het doel bereikt wilt hebben.
Valkuilen bij het stellen van realistische doelen
Te ambitieus of te eenvoudig: een doel dat te hoog gegrepen is, kan net zo demotiverend zijn als een doel dat te makkelijk is. Wees dus realistisch. ;-)
Onvoldoende planning: zonder een duidelijk actieplan blijft een doel slechts een wens. Zet je plan op papier.
Gebrek aan betrokkenheid: als je niet echt gelooft in het doel of de uitkomsten, zal het moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven. Zorg ook voor steun uit je netwerk.
Niet flexibel: de omstandigheden kunnen veranderen. Een rigide doel kan dan meer een last dan een leidraad worden.
Een voorbeeld
Lisa, een HR-medewerker, wil haar vaardigheden in conflictmanagement wil verbeteren om een betere bemiddelaar te worden binnen haar organisatie en zo haar kansen op een toekomstige promotie te vergroten. Hier is hoe ze haar SMART-doelen zou kunnen opstellen:
Specifiek: Lisa wil haar vaardigheden in conflictmanagement verbeteren door een certificering te behalen in een erkende conflictmanagementcursus.
Meetbaar: Lisa's doel is meetbaar door het succesvol voltooien van de certificering.
Acceptabel: het doel is acceptabel voor Lisa omdat het direct gerelateerd is aan haar huidige rol en verantwoordelijkheden als HR-medewerker, en het management heeft aangegeven ondersteuning te bieden voor professionele ontwikkelingsinitiatieven.
Realistisch: gezien haar toegang tot trainingsmaterialen, ondersteuning van het management en haar bestaande ervaring in HR, is het realistisch voor Lisa om dit doel te bereiken binnen de gestelde tijd.
Tijdgebonden: Lisa stelt een duidelijke deadline; ze plant om de cursus binnen zes maanden te voltooien .
Conclusie
Het effectief stellen van doelen met behulp van de SMART-methode kan een ware game-changer. Door je doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden te maken, verhoog je aanzienlijk je kans op succes. Je moet je doelen zorgvuldig plannen, maar jezelf ook regelmatig evalueren en aanpassen waar nodig. Dit houdt je op koers en zorgt ervoor dat je flexibel blijft in veranderende omstandigheden.
Onthoud dat het stellen van doelen een dynamisch proces is dat continu aandacht vereist. Met de juiste doelstellingen en vastberadenheid om deze na te streven, kun je je dromen omzetten in realiteit en een voldoening gevend leven leiden dat echt resoneert met wie je bent en wat je wilt bereiken.
Op zoek naar ondersteuning bij dit proces? Wij helpen je graag verder!
Comments