top of page

Jouw loopbaan strategisch aanpakken

Bijgewerkt op: 22 apr.

Een loopbaan kan je overkomen of het kan iets zijn dat je strategisch, intentioneel en doelgericht aanpakt. Het verschil tussen beide kan op een paar jaar tijd een wereld van verschil uitmaken.


Hoe kan je jouw loopbaan strategisch aanpakken?

Een loopbaan strategisch uitbouwen werkt volgens een aantal principes:


  1. Je bent je bewust van jouw missie: Wat drijft jou in de wereld? Wat zijn de topwaarden die elke beslissing onderschrijven? Op welke manier wil je alles neerzetten. (het HOE van jouw aanpak)

  2. Je bent je bewust van jouw visie: Wat wil je via jouw loopbaan tot uitdrukking brengen? Wat wil je bereiken met jouw loopbaan? Wat is de droom die je wil bereiken? (het WAT van jouw aanpak)

  3. Je werkt volgens een strategie, m.a.w. een stappenplan dat je volgt: Welke stappen ga je ondernemen om jouw 'hoe' en 'wat' tot uitdrukking te brengen. Welke keuzes ga je maken? Wat laat je los en wat onderschrijf je? ( de WEG om jouw WAT te bereiken op een manier die klopt met het HOE).


Hoe begin je aan een strategische loopbaan?

Bovenstaande punten zijn alvast een goede start. Door het bepalen van jouw missie, visie en strategie ben je al een heel eind verder dan je denkt.

Weet dat vele mensen dit nooit doen en altijd blijven leven in functie van wat er op hun pad komt. Dit kan werken, maar meestal leidt dit tot de beruchte midlifecrisis waarin je op een dag wakker wordt in een zogenaamde gouden kooi en je geen energie voelt om nog grote stappen te ondernemen.

Wanneer je deze stappen duidelijk hebt gemaakt, dan is het belangrijk om deze jaar na jaar verder te onderschrijven en te onderbouwen door middel van een jaarplan. Een jaarplan zorgt ervoor dat je net die keuzes neemt die je dichter bij jouw droomleven brengen.


Een voorbeeld


  • Jaar 1: Ik bepaal dat ik meer tijd voor mijn passies en hobbies verlang, maar dat ik ook niet wil inboeten op mijn loon. Ik kijk even hoe ik hierin kleine stappen kan nemen. Hierdoor kan ik een reductie van 10% bereiken.

  • Jaar 2: Ik werk 20% minder, maar met behoud van mijn huidig loon.

  • Jaar 3: Ik zet 20% van mijn inkomsten opzij voor beleggingen zodat deze binnen 10 jaar 50% van mijn loon uitmaken (compound interest principe).

  • Jaar 4: Ik gebruik de vrije tijd om een extra passief inkomen te genereren.

  • Jaar 5: Ik gebruik het extra kapitaal en de extra tijd om een extra woning aan te kopen en te verhuren.

  • Jaar 6: Ik verdien nu 10% meer dan mijn origineel loon, maar met 50% van de tijd. Met de andere 50% richt ik een kleine webshop op die me een bijkomende 10% revenu oplevert.

  • Jaar 7: De webshop genereert nu 30% meer revenu en daarenboven heb ik huurinkomsten, compound interest alsook tijd voor kinderen en hobbies. Het is tijd om naar mijn droomhuis op het platteland te verhuizen.


Goede keuzes bouwen een fundament

Een fundament dat binnen een aantal jaar een solide thuis vormt voor jouw droomleven. Wanneer je een paar jaar lang systematisch focus houdt op je dromen, zal je steeds sneller groeien. Kleine keuzes groeien uit tot grote verschillen met het verloop van tijd. Net zoals compound interest (hoe je bankrekening magisch groeit als je kapitaal investeert), heb je ook compound loopbanen (hoe je loopbaan magisch groeit als je erin investeert).


Dit alles staat in schril contrast tot keuzes uit gemakszucht, uit comfort, uit angst. Weet dat zelfs als je met een coach samenwerkt, en je de laatste tien jaar geen gezonde keuzes, hebt gemaakt, het veel langer zal duren om dit schip te keren.


Dus ja, het is interessant om er zo vlug mogelijk aan te beginnen. En het is altijd interessant om elk jaar in jouw loopbaan te investeren. De ROI (return on investment) zal elk jaar enkel groeien.


Dus hoe ga jij jouw loopbaan strategisch aanpakken? Laat het ons weten of contacteer ons voor hulp.


krijttekening fulfill your destiny met de link naar een droomcarrière

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page