top of page

De gouden kooi: onbalans tussen veiligheid en avontuur

Bijgewerkt op: 22 apr.

Iedereen belandt er wel eens in... in de gouden kooi. Hij glimt en schittert zodanig dat het moeilijk is om niet verleid te worden. En als je erin zit... o wee ... probeer er dan maar eens uit te geraken.


Wat is de gouden kooi?

Een gouden kooi kenmerkt zich door een onbalans tussen veiligheid en avontuur, twee van onze basiswaarden. Zie je, als mens hebben we een aantal basisnoden die zich in een delicate balans tot elkaar verhouden.


  • veiligheid - avontuur

  • erkenning - connectie

  • gedragenheid - leervermogen


We belanden in de gouden kooi omdat we iets kiezen dat er op papier goed uitziet in termen van 'veiligheid' ( eg status, geld, erkenning,...) ten koste van 'avontuur' ( jouw hartsverlangen). Ik heb het hier over die uitzonderlijk goed betalende baan, die promotie die je schijnbaar niet kan weigeren, die partner die alle puntjes op je lijstje afvinkt.


Het probleem zit hem in dat we niet voldoende naar ons gevoel luisteren. We houden geen rekening met de zaken die ons hart werkelijk verlangt. Soms, aan het begin, beseffen we niet eens dat we andere zaken verlangen. Net zoals een vogel het nodig heeft te vliegen... zo ook verlangen wij zaken die essentieel aan ons zijn, maar die we soms uit het oog verliezen.


Zeker degenen onder ons die gedreven zijn door status, erkenning, sociaal goedkeuren,... wel, wij kunnen er het snelst aan prooi vallen. Degenen die meer naar hun hart luisteren, die voelen meteen dat een gouden kooi eerst en vooral een kooi is.


Ontsnappen uit de gouden kooi

Ontsnappen uit de gouden kooi komt met een aantal moeilijkheden:


  • Eerst en vooral dien je te beseffen wat je hart tekort komt en daar ruimte voor maken. Ik herinner me hoe moeilijk het wat om mijn directiefunctie op te geven. Ik had zoiets van 'hoe ondankbaar kan mijn hart zijn'. Ik begreep toen niet dat mijn hart gewoon wilde werken voor een organisatie die meer waarde-gedreven was. Ik voelde me een verwend wicht om het allemaal te willen.

  • En dat brengt meteen de tweede uitdaging ten berge. Eigenlijk gaat het om een tekort aan zelfvertrouwen als je in een gouden kooi bent beland. Moest je voldoende vertrouwen in jezelf hebben en wat je waarde is, dan zou je geen moment twijfelen om aanpassingen te doen of weg te wandelen, want je zou geloven dat je het allemaal kon bereiken. Je zou geen toegiften doen op je hart.

  • Wat het bijzonder moeilijk maakt is dat, eens je gevallen bent voor een gouden kooi, je hoogstwaarschijnlijk toch weer in de volgende belandt. Ik weet dat dit niet is wat je wil horen, maar toch wil ik het zeggen. Waarom is dit? Omdat je teveel steunt op externe erkenning en validatie en te weinig op connectie met jouw eigen gevoel. Dat is meteen ook de reden waarom je niet voldoende zelfwaarde hebt. Dus het is niet enkel leren wegstappen dat je moet doen, maar het gaat erom om jou in de kern om te vormen. We gaan de manier waarop jij in deze wereld staat, fundamenteel willen aanpakken.


Klinkt allemaal simpel toch

Coaching kan op zoveel lagen en zoveel manieren. Weet dat een coach altijd rekening houdt met waar jij staat en hoe jij het ziet. Het hoeft niet allemaal perse nu meteen en absoluut te gebeuren. Het zou al fijn zijn als we dat deurtje van die kooi al eens openzetten zodat je elke dag je vleugels kon spreiden. Klinkt ook best heerlijk, niet ?!


Weet dat als je momenteel in een gouden kooi vertoeft, wij een kleine werkbundel hebben samengesteld om je hierin te ondersteunen. Je vindt deze bij onze werkbundels en speciaal voor onze lancering is deze halve prijs. Je vindt deze onderaan onze inspiratie paginaJe kan ook altijd contact met ons opnemen om te bespreken wat andere mogelijkheden voor je zijn. Weet dat ons team klaarstaat om dat pure-unieke leven van jou te helpen vormgeven. Zie je, een coach is niet enkel een expert in het vak, maar is ook vaak die sidekick die jouw zelfwaarde helpt dragen, op momenten waarop jij dat even niet kan. En soms helpt dat krukje van een coach net voldoende om die gouden kooi tot een gouden luchtruim te maken.


Ik wens je alle goeds in jouw zoektocht.


logo CoachingLife pure loopbaanbegeleiding
47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page